onsdag 28 januari 2009

mobilisering för ickevåldsmanifestation i Dresden

Sachsiska Dresden kommer helgen fredag-lördag 13-14 februari att bli scen för en jättelik kraftmätning mellan demokratiska och antidemokratiska krafter. Det starkaste tyska nazistpartiet, npd, har kallat till demonstration på minnesdagen av de allierades katastrofala bombning 1945, och vill göra den till upptakt inför "supervalåret" 2009. Mot dem står en upprop av politiker (utom CDU), intellektuella, idrottare och artister, som manar till deltagande i lördagens stjärndemonstration (tre demonstrationer med samma mål). Npd räknar med att 8000 personer kommer att hörsamma deras kallelse, och det verkar inte orealistiskt eftersom detta är deras starkaste område. Hur många antirasisterna blir återstår att se, men i samband med npd närstående "Pro Köln"s "antiislamiseringskongress" i höstas mobiliserades 20 000 till motdemonstrationer i den welfaliska stiftsstaden.
Även om, som tageszeitung uttrycker det, "Alt-Bundespräsident Richard von Weizsäcker (CDU)" finns bland undertecknarna av det antirasistiska initiativet "Geh Denken", har det knakat en aning bland antirasisterna. Det är CDU som beslutat ordna en egen demonstration eftersom de inte vill samarbeta med det tyska vänsterpartiet.
Det är i sin ordning. Någon motsvarighet till de uppmaningar att hålla sig hemma och undan de antirasistiska manifestationerna, som brukar karakterisera reaktionerna på nazimarschen i svenska Salem i december, finns inte i Tyskland. Jag hoppas de svenska partierna skickar delegationer som kan studera hur det ser ut när man tar nazismen på allvar.
Och hur är det Motkraft - går det bussar till Dresden?

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se