lördag 18 oktober 2008

expo berättar hur man tar debatten med sverigedemokraterna

Det är ingen tvekan om att sverigedemokraterna har medvind just nu. De har vuxit så mycket att de nu utmanar de etablerade partierna. Mest beror det nog på att de inte möter något motstånd (förutom när de försöker sig på torgmöten, och jag är inte säker på att de alltid förlorar på att i varje läge mötas av motdemonstranter). Jag skrev för någon vecka om ett strategidokument som läckt från socialdemokraternas partikansli, och tvingades konstatera att det var ganska trist läsning.
Desto skojigare var det att läsa Alexander Bengtssons bok Sverigedemokraterna har fel. Så tar du debatten, som Stiftelsen Expo presenterade på bokmässan för några veckor sedan. Utgångspunkten för hans bok är att det inte finns ett sätt att bemöta den organiserade rasismen, utan att var och en måste göra det utifrån sina intressen och värderingar:

Det är dags att ge upp hoppet om ett enhetligt svar på Sverigedemokraternas argument.
Politik handlar om motsättningar.

Boken ska alltså kunna sättas i handen på vem som helst, och kunna fyllas med ett vänsterpartistiskt innehåll lika väl som ett moderat. Den gemensamma nämnaren är en uppslutning kring den representativa demokratin. Man kan definitivt diskutera om Bengtsson varje gång lyckas resonera fullt så förutsättningslöst som han utger sig för att göra, men upplägget med att presentera de frågor och de påståenden som man brukar få höra från sverigedemokratiskt (och nationaldemokratiskt) håll och sedan visa hur man kan resonera sig fram till ett svar är inspirerande. Det kliar i fingrarna att få formulera sig lite annorlunda, och spetsa till svaret ytterligare lite. Det är väl ungefär det som är meningen.
Jag har själv testat boken i utbildningssammanhang och kan intyga att den fungera. Det allra viktigaste är att man tar sig ner till problemets kärna: det är dags att börja ta sina värderingar på allvar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Boken är skriven av den mycket aktive vänsterpartisten (läs kommunisten) Alexander Bengtsson. Grattis! Trovärdigt?

Jimmy S. Windeskog sa...

Kul att nu är nöjd, frågan är väl dock om någon utanför den etablerade extremvänstern är lika imponerad.

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se