tisdag 4 november 2008

marc Abramsson lanseras globalt

Nationaldemokraterna gör nu stor affär av att partiledaren Marc Abramsson två gånger intervjuats i det assyrisk/syrianska lokalteveprogrammet Qolo Hiro TV (baserat i Södertälje, men tydligen sänds det via satellit över hela världen). Första intervjun var en del av stationens serie under rubriken "Kriminaliteten i Södertälje" och där medverkade även den politiske redaktören hos Länstidningen Södertälje, Tomas Karlsson. Ett par veckor senare fick Abramsson komma tillbaka, och själv lägga ut texten. Det framgår att han tidigare samma dag träffat en del framgångsrika assyrier/syrianer, som berättat sina livsöden för honom.
Jag måste säga att programmen ger mig motstridiga känslor. Abramsson bjöds från början in för att få frågan om inte partiet hänsynslöst utnyttjade ett misshandelsfall för egna syften. Programledaren Özcan Kaldoyo tar skickligt fram essensen i kritiken, och pressar honom även på konsekvenserna av den flyktingpolitik som partiet förespråkar. De båda herrarna är överens om kravet på hårdare tag mot kriminaliteten. Men Abramsson får inga frågor om sin egen fängelsedom (fyra månader för våldsamt upplopp efter överfallet på Prideparaden 2003), samarbetet med INFO-14 under Salemmarscherna 2001-2004 eller den tidigare partiledaren Tor Paulssons hustrumisshandel 2004. Både Abramsson själv och hans parti framstår som betydligt mer städade företeelser än vad de faktiskt är (eller, i någon mån, var).
Samtidigt tror jag att det är nyttigt att titta på de här programmen. Abramsson lägger skickligt fram grunddragen i den etnopluralistiska föreställningsvärlden och får tillfälle att bemöta den alls inte okritiske programledaren. Den är den här typen av uppfattningar som kommer att torgföras även av sverigedemokraterna i nästa val, och då måste man kunna ta debatten. Qolo Hiro ska naturligtvis hedras för sin insats.
Jag bifogar också en tråd från Nordisk.nu, som ganska väl illustrerar skillnaderna mellan sd/nd och den militantare rasismen.

3 kommentarer:

Jimmy S. Windeskog sa...

Tor Paulsson har aldrig varit partiledare i ND. Sakfel? Från en antidemokratet? Vilken sensation!

Bruntbloggen sa...

Helt korrekt Jimmy, och fel av mig. Partiledare var Anders Steen.Däremot toppade Paulsson NDs lista inför valet till Europaparlamentet 2004. Samma år dömdes han till ett år och fyra månaders fängelse för grov misshandel av sin fru. Svea hovrätt ändrade senare brottsrubriceringen till misshandel och sänkte straffet till tio månaders fängelse.

Jimmy S. Windeskog sa...

Men Mats, skall du ta upp det så borde du ju i ärlighetens namn ta upp att det var därför han kastades ut ur ND också. Mer än så tom, alla som försökte försvara detta vidriga beteende kastades också ut. Tänk som AFA hade handlat på samma sätt mot alla deras våldtäktsmän i sin organisation!

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se