tisdag 4 november 2008

salemuppropet

Nu har Nätverket mot rasism publicerat sitt upprop inför motdemonstrationen mot Salemmarschen om en månad. Till skillnad från i Dresden riktar sig uppropet bara till arbetarrörelsen. Jag vet inte vilka överväganden som ligger bakom det - kanske är det klokt, kanske inte - men såhär lyder texten:

Ett upprop till arbetarrörelsen från Nätverket Mot Rasism: Arbetarrörelsen måste stå upp mot nazisternas marsch i Salem!

En uppmaning från Nätverket Mot Rasism om att sluta upp i demonstrationen mot nazistmarschen i Salem 6 december 2008, för arbetarsolidaritet - mot högeroffensiven.

Den sittande högerregeringens politik, med angrepp på välfärden, på facket, de arbetslösa och sjuka, gynnar inte bara de rika. Växande klyftor och ökad ojämlikhet mellan rika och fattiga skapar också ett samhällsklimat där intolerans och rasism frodas. Till detta bidrar nu även den ekonomiska kris som kapitalismen själv gett upphov till – och som arbetare förväntas betala för med skattepengar och arbetslöshet. Rasister och nazister skyller de växande sociala problem som högeroffensiven ger upphov till på invandrare. De pekar ut en etniskt definierad syndabock och sår hat och splittring mellan arbetare.

Högerregeringens politiska ledare undviker än så länge i så hög utsträckning som möjligt att göra utspel som kan uppfattas som rasistiska. Deras verkliga politik vittnar om en annan hållning. Den präglas bl.a. av mer övervakning och en hårdare hållning gentemot flyktingar (vilket visar sig i de ökande antalet utvisningar till krigshärjade länder som Irak och Afghanistan). Den kommer också till uttryck i uppslutningen kring EU:s steg mot att skapa en enad och utestängande hållning gentemot utomeuropeiska invandrare. Ibland får den vanligtvis maskerade hållningen mer renodlade uttryck, som när migrationsminister Tobias Billström tidigare i år förde fram det beryktade förslaget om att utestänga papperslösa från rätten till vård genom ett tillägg till lagstiftningen.

Det är inte förvånande att ett rasistiskt parti som Sverigedemokraterna kan vinna framgångar genom att knyta an till den rasistiska opinion som högerregeringen piskar upp. Men det är inte desto mindre ett allvarligt hot. Ett verkligt hot utgör också de avgrundsmörka krafter som befinner sig längst ut på den yttersta högerkanten. Nazistiska grupperingar som ”Svenska Motståndsrörelsen”, ”Nationalsocialistisk Front” och ”Info 14” är idag ett isolerat fenomen i stort. Men trots marginaliseringen som dessa krafter befinner sig i, utgör de ett konkret och våldsamt hot mot många antirasister, fackligt aktiva, invandrare och homosexuella. De senaste 10 åren har närmare 20 personer mördats av nazister. Bland nazisternas offer minns vi bl.a. mordet på den fackligt aktive antirasisten Björn Söderberg 1999, som skjöts ihjäl efter att ha avslöjat en fackligt aktiv nazist.

När dessa krafter återigen kraftsamlar för att den 6 december hålla en demonstration i Salem (söder om Stockholm) så är det ett led i byggandet av en terrorrörelse vars blotta existens utmanar de demokratiska rättigheter som progressiva krafter och arbetarrörelsen tillkämpat sig. Detta är inget som vi kan tolerera. Behovet av att göra detta till en fråga för hela arbetarrörelsen kan inte nog understrykas.

Mot rasisters och nazisters försök att skapa splittring mellan arbetare utlyser därför Nätverket Mot Rasism en demonstration i Salem på samma dag för att sätta ned foten, samtidigt som vi värnar om den grundläggande internationella solidariteten mellan arbetare. Denna är oundgänglig för en verklig och gemensam kamp mot högerregeringens och borgarnas försök att dumpa över kostnaderna för sitt system på arbetarklassen.

Vi uppmanar alla progressiva krafter inom facket och inom andra sociala rörelser att ge sitt stöd till den demonstration som Nätverket Mot Rasism anordnar den 6 december. Vi uppmanar alla de som vill kämpa mot rasism och nazism att arbeta tillsammans med oss för att bygga upp en rörelse mot rasism och mot den arbetarfientliga högern.

Vi kommer i Salem att demonstrera bakom parollerna:
- Upp till kamp mot nazimarschen
- Öppna gränserna – papper åt alla
- Arbete åt all – gemensam kamp mot lönedumpning
- Ena Arbetarrörelsen – mot rasism och nedskärningar
- Kamp mot homofobi – stoppa hatbrottten

Vi bifogar ett stöduttalande för vår demonstration som vi uppmanar antirasister att resa i alla arbetarorganisationer. Vi vädjar också till alla intresserade att kontakta oss då intresse för samarbete finns.

Nätverket Mot Rasism består av ett flertal socialistiska och progressiva organisationer som verkar för antirasism och internationell solidaritet. Besök vår hemsida på www.nmr.nu för mer info. Kontakta oss på info@nmr.nu.

Mvh
Nätverket Mot Rasism

————————————————————

Förslag på resolution (att resa i din organisation/fackklubb):

Arbetarrörelsen måste ta strid mot nazisternas demonstration i Salem

Vi i (organisationnamn, fackklubb mm) ser behovet av att resa motstånd mot rasism, nazism och mot den rådande högeroffensiv som slår mot arbetarrörelsen, mot välfärden och mot flyktingar - och som därmed ger näring åt rasistiska strömningar. I dessa tider är det arbetarrörelsens plikt att stå upp för internationell solidaritet och att motverka alla krafter som försöker splittra arbetare längs etniska och andra godtyckliga kriterier.

Arbetarrörelsen kan inte tolerera nazisternas försök att bygga upp en terrorrörelse som ytterst riktar sig mot de demokratiska och sociala rättigheter vi tillkämpat oss. Därför stödjer vi Nätverket Mot Rasisms initiativ till en demonstration mot nazistmarschen, mot rasism och mot högerpolitik, i Salem den 6 december. Vi uppmanar alla aktiva inom fackföreningsrörelsen och andra progressiva rörelser/organisationer att göra detsamma!

2 kommentarer:

Jimmy S. Windeskog sa...

Annars kan man ju tycka att de som varje år hyllar mordet och med våld ger sig på yttrandefriheten som skulle vara problemet för dagen, inte de som tyst lägger ner en blomma?

Anonym sa...

jimmy:
sluta med dit skitsnack. Salemmarschen för nazisterna är en samlingspunkt och en maktdemonstration, ingen söndagspromenad. Det brukar varje år hållas väldigt politiska tal. Det handlar inte bara om att "tyst lägga ner en blomma", det vet du med.

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se