torsdag 25 september 2008

sossarnas strategiplan mot sd

Sedan ett par dar är tydligen ett socialdemokratiskt strategidokument mot sverigedemokraterna på drift. Man kan ladda ner det som torrent eller helt enkelt klicka på den här länken (mycket nöje!). Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson har redan skrivit om det och hans kritik går vad jag kan se ut på att det bästa sättet att bemöta sd är att överta deras politiska program (mindre bidrag, mer poliser, nolltolerans mot "hederskultur"). Det är väl ungefär den liberala mittfåran. Jag har lite andra reflektioner:

Omslaget pryds med palmecitatet "Det får inte finnas vi och de - det finns bara vi". Bortsett från nostalgin låter väl detta lite assimilatoriskt?
Klistermärket på sidan tre (en viking som håller fram en skylt med orden "Bevara Sverige svenskt") måste vara från strax efter partiets grundande 1988. På den tiden var partiet mer eller mindre öppet nazistiskt och leddes av den före detta slagskämpen Anders Klarström. Det verkar inte vidare relevant idag.

Men om man bortser från detaljanmärkningar av det slaget är det uppebart var socialdemokraternas stora problem ligger. De beskyller sverigedemokraterna för att vara invandringsfientliga - men gör själva vad de kan för att begränsa invandringen. De skyller sds framgångar på ökade klyftor, och i andra hand på alliansens politik - men alla vet ju att socialdemokraterna själva under lång tid ökat samhällsklyftorna.
Istället måste de förlita sig på, dels, sverigedemokraternas tvivelaktiga historia (och Stieg Larsson/Mikael Ekmans föråldrade bok från 2001), dels enskilda sverigedemokraters korkade repliker och, ibland, kriminella förflutna. Den typen av kritik har sverigedemokraterna vuxit ifrån och den kommer att slå tillbaka mot de etablerade partierna. Det finns inga referenser alls till nyare forskning (Jens Rydgren, Kristina Boréus, Ulla Ekström von Essen/Rasmus Fleicher).
Samtidigt konstaterar häftet att sverigedemokraternas partistöd är i nivå med vänsterns och miljöpartiets. Men det dras inga slutsatser som innebär mer avgörande förändringar av den socialdemokratiska valstrategin. Så länge bekämpandet av sverigedemokraterna ses som en sidoshow vid sidan av den avgörande kampen mot alliansen, är fältet öppet för obehagliga överraskningar. Läckan och de som hjälpt till att sprida dokumentet ska ha tack för att vi fått upp den diskussionen på bordet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

"På den tiden var partiet mer eller mindre öppet nazistiskt och leddes av den före detta slagskämpen Anders Klarström."

Sverigedemokraterna har aldrig någonsin varit "nazistiskt" utan alltid demokratiskt. Foliehatt på, herr AFA:it?

Bruntbloggen sa...

Partiet leddes av Klarström (fd nrp), i bakgrunden fanns Leif Zeilon (fd nrp), Sven Davidsson (fd nysvenska rörelsen), Nils Mandell (fd nysvenska rörelsen)... SD bildades genom en sammanslagning med högerpopulistiska framstegspartiet, och med det inleddes en utveckling, men det tog åtskilliga år innan partiet kunde kallas demokratiskt, annat än på den polerade ytan. Behåll du hatten, herr (?) anonym.

Anonym sa...

1. Anders Klarström blev först talesman 1989, inte vid bildandet 1988, och partiledare långt senare senare, nämligen 1992. Han hade avsagt sig sina ungdomliga synder i form av ett icke-bekräftat medlemskap i Nordiska Rikspartiet och hoten som han dömdes för. Konstigt att Marita Ulvskog, före detta kommunist, kan vara partisekreterare i dagens SAP. Blir SAP kommunistiskt då? Det är ju så din logik lyder.

2. Att Leif Ericsson skulle ha varit aktiv i NRP är mer än jag känner till. Inte ens Expo har dristat sig till att skriva några sådana lögner. Men ni AFA:iter kanske inte har vidarebefordrat all info till era kumpaner? En källa skulle sitta fint, som sagt.

3. Sven Davidsson var medlem i Nysvenska Rörelsen men tog avstånd från densamma i början av 1960-talet.

4. Nils Mandell? Återigen ett kommunistiskt påhitt. Inte ens Expo stöder detta. Hjärnspöke?

5. Först var det "mer eller mindre öppet nazistiskt". Nu reviderar du det till "högerpopulism". Menar du att ni på den ytterst vänsterkanten ser "högerpopulism" som "nazism"? Intressant teori. Undervisar du det till dina elever också?

6. Kan du citera det som var "nazistiskt" i Sverigedemokraternas partiprogram? Jag kan citera socialdemokraternas eller centerpartiets partiprogram från 1930- och 1940-talet. Jag kan peka på att dessa och flera andra riksdagspartier tvångssteriliserade människor ända in på sena 1970-talet. Lär du ut detta på dina kurser, Mats Deland?

Bruntbloggen sa...

Fel av mig i hastigheten när det gäller Mandell - han kom liksom Klarström från nrps riksaktionsgrupper. Detta är väl belagt, men låt mig hänvisa till Stieg Larssons båda böcker, Extremhögern (1992), med Anna-Lena Lodenius, och Sverigedemokraterna (2001), med Mikael Ekman. BSS och Sverigepartiet var försök att polera upp anseendet för den på den tiden helt betydelselösa ytterhögern, och det tänket hängde kvar i efterföljaren sverigedemokraterna under lång tid. På så vis påminner sd mer om de upputsade gamla revanschistpartierna i Italien och Österrike, än de mer renodlat högerpopulistiska (och rasistiska) systerpartierna i Danmark och Norge. En annan sak är att den kritiken är mindre relevant i dag.

Jimmy S. Windeskog sa...

"den före detta slagskämpen Anders Klarström"

Hehehe, ja och Torbjörn Kastell gick på anabola.

Seriöst, det enda detta tämligen förvissade inlägg, och svar här, visar är att artikelförfattaren inte bara har fullständigt noll koll vad det SD, han är också förläst på önsketänkanden av mindre demokratiska människor.

Inte så konstigt kanske då artikelförfattaren själv uppenbart är motståndare till ett demokratiskt samhälle. Har man ett sådant perspektiv så går det givetvis alledes utmärkt moraliskt att medvetet ljuga om politiska motståndare.

Fast det är klart - är detta vad SD:s motståndare kan prestera så är riksdagsplatsen 100 % säker redan idag!

Bruntbloggen sa...

Well, Jimmy, jag är inte säker på vad du vill ha sagt, men jag uppskattar förstås att du gör det under eget namn. Det är inget krav, men det uppskattas.

Jimmy S. Windeskog sa...

Jag får se det som en positiv kommentar antar jag Mats?

Min poäng angående Anders var att han snarare, redan då hade en kroppshydda som Funebo/Mumintrollet.

Det var ju mer vanligt med våldsamma attacker från dina polare i AFA på din tid än nu för SD, men Anders hade en märklig förmåga att undvika dessa tillfällen. En förklaring var att det hela tiden fanns folk omkring honom som skyddade sin partiledare - men i många fall, inte minst på Söder och kring det gamla kansliet på Gotlandsgatan, så var det en obegripligt stor potion inblandat.

Min poäng är alltså att Klarström verkligen inte varit någon "slagskämpe", snarare motsatsen.

Jimmy S. Windeskog sa...

" ....så var det en obegripligt stor potion inblandat."

En "obergripligt stor portion TUR inblandat" skall det givetvis stå.

Sorry...

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se