torsdag 16 oktober 2008

fyrtio procent fler rasistiska mord i Ryssland

Det här borde jag ha gjort för ett tag sen, men iallafall: I Ryssland finns ett institut, SOVA Center, som på olika sätt kartlägger den ryska rasismen och högerextremismen, både innanför och utanför den ryska staten. De arbetar naturligtvis under helt andra villkor än sina motsvarigheter i väst, och en god tjänst vi kan göra dem är att se till att deras rapporter blir kända internationellt. Då blir det åtminstone lite lättare för dem att fortsätta arbeta.
Rubriken till det här inlägget syfter på Galina Kozhevnikovas rapport "Winter 2007-2008: An Epidemic of Murders against the Backdrop of Elections", som publicerades redan i mars i år, och som avslöjar att antalet mord i Ryssland som kan kopplas till rasistiska och nazistiska rörelser ökat från 26 2006-2007, till 37 den senaste vintern. Hon kopplar ökningen till den ökade politiska temperaturen i samband med presidentvalet.
SOVA överätter med jämna mellanrum sina rapporter till engelska och det lönar sig att då och då titta in på sidan. Man kan också beställa deras engelskspråkiga nyhetsbrev, som kommer en gång i veckan.

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se