torsdag 8 januari 2009

gerhard Frey avgår

En av den tyska nazismens moderna förgrundsfigurer, 75-årige Gerhard Frey, kommer att avgå. Miljardären Frey bröt sig ur NPD i början av 70-talet och bildade istället ett eget parti: Deutsche Volksunion. Partiet har lika många medlemmar som NPD och har många gånger uppträtt i valallians med de radikalare kollegorna, men medan NPD framförallt är starka i nordöstra Tyskland är DVU mest framgångsrika i sydväst - Bayern och Baden-Würtemberg. Som tageszeitung berättar kommer han att efterträdas av Matthias Faust, som via CDU och republikanerna kom till DVU först 2007, och samma år kandiderade på förstaplatsen i delstatsvalet i Hamburg. Som npd-bloggen berättar har han nära kontakter med npd-ledaren i Hamburg, Jürgen Rieger, och förgrundsfiguren sedan nittiotalet inom den våldsamma naziscenen, Christian Worch. Vi lär få se ett radikaliserat DVU i fortsättningen, enligt den modell npd företrätt i ett drygt decennium.

5 kommentarer:

Jimmy S. Windeskog sa...

Deland, nog känner du till att nazismen i Tyskland varit förbjuden sedan 1945?

Nog borde väl du som kallar dig forskare och intellektuell kanske sätt ribban lite högre och i alla fall avstå från ren historieförfalskning - även om det nu handlar om Tyskalnd (och den fallna kommuniststaten Östtyskland)?

Bruntbloggen sa...

Jo, Jimmy, det känner jag till. Du känner säkert också till att det faktum att npd inte för länge sedan är förbjudet inte beror på att partiet inte är nazistiskt utan på att den tyska säkerhetspolisen hade informatörer inom partiets ledning, varför det inte kunde uteslutas att statliga organ influerat de i Tyskland olagliga handlingar som föranlett försöken att förbjuda partiet. Läs annars om detta i Brunt!
DVU är naturligtvis en annan femma, och du kanske vill använda ett annat begrepp för vad det partiet fram tills nu ägnat sig åt?

Jimmy S. Windeskog sa...

Men inlägget handlade ju om just DVU, om du erkänner aatt de definitivt inte är "nazister" så blir det ju rätt larvigt att höänga ut deras starke man som just "nazist"?

(sedan kom väl inte domstolen i fallet NPD längre än att man konstaterade att partiet var genominfilterat av polisen och att polisen själva var ansvariga för den verksamhet som domstolen skulle bedöma om den var brottslig. Längre än att konstatera just detta kom man mig veterligen inte och det är sålunda bara gissningar när du vill påstå att domstolen skulle dömt polisens verksamhet som bu eller bä. Krustade och nära på konsperationsliknande gissningar i mitt tycke)

Bruntbloggen sa...

Som sagt, Jimmy, har du ett bättre förslag?

Jimmy S. Windeskog sa...

Radikalnationalister?

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se