söndag 24 augusti 2008

f d fri nationalist talar ut

Vänsterportalen Motkraft.net har publicerat en lång intervju med Sebastian Petersson, som hoppav av från från Fria nationalister Göteborg. Läs den. Det är ett tragiskt dokument över en destruktiv ungdomskultur, där det politiska innehållet ersatts av adrenalinkickarna vid firmaliknande gatuslagsmål med vänstergrupper - eller folk som bara ser ut som om de tillhör vänstergrupper - och ett minst lika våldsamt drogmissbruk. Den omskrutna kamratskapen i de "fria nationalistgrupperna" i Tyskland avslöjades för några år sedan av taz-skribenten Andreas Speit (Mythos Kameradschaft, Gruppeninterne Gewalt im neonazistischen Spektrum, Bildungsvereinigung Arbeit und Leben Niedersachsen Ost 2005). Afa Göteborgs intervju med Sebastian Petersson avslöjar att det ser ungefär likadant ut i Sverige:

-Det är en rörelse som bygger på att massa äldre killar eller gubbar lurar med ungdomar och får dem att ägna sig åt självdestruktivitet och att ta droger med mera. Och om folk visste hur nazirörelsen utnyttjar unga tjejer så skulle hela ledningen för alla nazigrupper sitta i fängelse, länge.

Inte minst introducerar intervjun ett viktigt forskningsuppslag: vad betyder narkotikahandeln för nazigruppernas tillväxt?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och du tror verkligen att motkraft och afa är opartiska? Du tror inte att de skriver vad de vill och inte vad som är sant?

Bruntbloggen sa...

Det varierar säkert men ja, i det här fallet är jag övertygat om att den skildring som ges av FNG är autentisk.

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se