lördag 6 december 2008

expos siffror för höga

Expos Johannes Jacobsson rapporterar från de tal som hölls under salemmarschen. Anders Dalsbro ger en kort kommentar om de vikande deltagarsiffrorna. Men deltagarna de senaste åren var färre än Expo anger. Ifjol deltog högt räknat 850 personer, inte 1000 som Expo påstår, och i år 620, inte 700, som är Expos siffra.
En annan sak är vad det vikande stödet för marschen betyder. Expo resonerar om konflikter mellan de olika organisationerna, och det är utan tvekan korrekt. Nsf/folkfronten och smr höll sig, om än med olika emfas, borta. Men det gjorde de ifjol också. Det kan mycket väl vara så att Info 14, som under större delen av decenniet varit en samlande kraft för naziscenen, på lite sikt är på väg att förlora sin auktoritet, De diskussioner som tidigare förts om den nazistiska taktiken att maskera sig som autonoma (se Afa Dokus kapitel i Brunt!) pekar åt samma håll. Isåfall kan mycket väl även den långsiktiga strategi som Info 14 drivit, och som centrerats kring de två stora marscherna, vara på väg att bytas mot något annat, som vi nog kan utgå från blir våldsammare.
Detta är bara spekulationer, än så länge, men tecknen i tiden är inte goda.
Svenska Dagbladets sammanfattning är för övrigt den bästa i etablerade medier.

4 kommentarer:

Jimmy S. Windeskog sa...

Den korrekta siffran är väl c:a 980 förra året ocj kring 720 i år. Inte för att jag tror du bryr dig om fakta men för sakens skull...

Färre än någonsin var också vänsterexrtremisterna som enligt sig själva inte ens blev 500 personer (då räknar vi både demon i Salem och ingripandet mot terroristerna på Rönninges station).

Men nog som sagt, ingen av sidorna är väl överdrivet intresserade av fakta i detta fall....

Bruntbloggen sa...

Nej, de korrekta sifforna är 850 förra året (eller snarare något under) och 620 i år. Jag har själv räknat, och kontrollräknat. Det kan diffa 10 pers åt endera hållet, inte fler.

Jimmy S. Windeskog sa...

Nu vill jag inte låta som bror duktig - men jag var inte bara närvarande utan också en av dem som faktiskt räknade hur nånga vi var?

Bruntbloggen sa...

Tja, det kanske går bättre om du koncentrerar dig på räknandet nästa gång?

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se